• Milión detí sa modlí ruženec - 18.10.2021

          • Páter Pio povedal: ,,Keď sa milión detí bude spolu modliť ruženec, svet sa zmení."

            Dnes sa žiaci našej školy, ako každý rok pripojili o 9:00 hod. cez rozhlas k modlitbovej iniciatíve Milión detí sa modlí ruženec, ktorá sa poriada na celom svete od roku 2005. Iniciatíva detských modlitieb ruženca sa začala vo venezuelskom hlavnom meste Caracas, kde sa niekoľko detí modlilo ruženec, kľačiac na podstavci sochy Panny Márie.

            Do modlitby ruženca sa u nás v škole  zapojilo 396 žiakov spolu s učiteľmi a zamestnancami školy. 4.A a 8.A sa pripojili online cez aplikáciu Zoom. Ďakujeme žiačkam z 8.A a 9.A za predmodlievanie ruženca. Veríme, že touto našou modlitbou ruženca sme prispeli k vyproseniu mieru a jednoty v našich rodinách, v našej krajine a na celom svete.

            Za organizáciu tejto krásnej akcie ďakujeme pani učiteľke Gabriele Vojtasovej a dievčatám Nine Jurčákovej, Eme Babečkovej, Karin Kapičákovej, Vanese Bjaloňovej, Magdaléne Kšenzuliakovej a Zuzane Vraňákovej.

          • Exkurzia - 7.ročník

          • Tento šk. rok sa naši siedmaci zúčastnili exkurzie v Jasenovej a Dolnom Kubíne. Navštívili rodný dom M. Kukučína, kde sa žiaci z výkladu dozvedeli veľa zaujímavostí. V Dolnom Kubíne v múzeu získali viacero informácií o P. O. Hviezdoslavovi a zaujímavá bola pre nich aj Čaplovičova knižnica. Boli prekvapení a zároveň aj potešení z informácie, že aj oni sú vlastníkmi kníh, ktoré sa tam nachádzajú. Vo Florinovom dome si pozreli jeho pamätnú izbu a výstavu remesiel, ktoré boli v oblasti Oravy rozšírené. Na záver exkurzie žiaci navštívili aj cintorín v Dolnom Kubíne, kde sú pochovaní viacerí významní dejatelia Oravy. Exkurziu žiaci zhodnotili, že bola zaujímavá, bohatá na nové poznatky a zaujímavosti.

          • Naša nová pracovná dielňa

          • Začal nám školský rok a my sa so žiakmi tešíme, že môžeme využívať na vyučovaní krásne a moderne zariadenú pracovnú dielňu.

          • Pátranie v regionálnej výchove

          • V rámci opakovania učiva z regionálnej výchovy sa tretiaci vybrali do okolia školy s questom plným úloh a hádaniek. Na jednotlivých stanovištiach museli riešiť úlohy, za ktoré dostali časť zo skladačky. Poskladaním puzzle získali kľúč k dverám, kde sa skrýval poklad. Pri každej úlohe bola vytvorená krásna básnička. Za Quest – Pátranie pod Pilskom sa chceme poďakovať študentkám Pedagogickej fakulty KU – V. Bulákovej a I. Judiakovej.

             

          • Európsky deň jazykov

          • Jedna ľudová múdrosť hovorí: Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.

            O význame tejto ľudovej múdrosti sa nepochybuje - dobre ovládať aspoň jeden cudzí jazyk sa dnes stalo takmer životnou nevyhnutnosťou. Zíde sa nám v práci, na dovolenke, zahraničnej ceste, pri štúdiu v zahraničí, pomôže nám spoznať ľudí z rôznych kútov sveta.

                 26. septembra sa každoročne oslavuje Európsky deň jazykov, ktorý bol vyhlásený Radou Európy v roku 2001. Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

             Pri príležitosti tohto dňa sú v Európe usporiadané rôzne podujatia a aktivity.

            Do tejto európskej akcie sa zapojila i naša škola. Žiačky 8.A triedy (Laura Babečková, Vanesa Bjaloňová, Karin Bugajová, Nina Jurčáková, Sára Zavodančíková), pod vedením  p. uč. Brontvajovej, vytvorili zaujímavú prezentáciu na danú tému a pripravili si pre žiakov 5. – 9. ročníka súťažný kvíz a rôzne aktivity. Žiaci sa dozvedeli niečo nové o jazykoch, ktoré sa učia, ba i o tých, ktoré sa v našej škole nevyučujú. Dievčatá žiakov privítali po španielsky a naučili ich aj názvy krajín a pozdravy  v posunkovej reči.

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU

          • Od 23. do 30. septembra je Európsky týždeň športu, do ktorého sa zapojila aj naša škola. Jeho cieľom je viesť všetkých žiakov k zdravšiemu a aktívnejšiemu životnému štýlu. Šport je aktivita, ktorá je nesmierne dôležitá práve v tomto “covid“ období. Vo štvrtok si na 1. vyučovacej hodine zacvičila celá škola, všetci žiaci spolu s pani učiteľkami. Na hodinách telesnej výchovy prebiehajú zaujímavé športové a pohybové aktivity. Počas hudobnej výchovy si žiaci okrem spevu aj zatancovali. Aktívne sa zapojili aj žiaci, ktorí chodia do školy pešo,  na bicykli alebo na kolobežkách.

          • Plavecký výcvik pre 3. ročník

          • Základy plávania si žiaci osvojili prostredníctvom základného plaveckého výcviku v Aquaparku v Dolnom Kubíne. Naši žiaci sa naň nesmierne tešili a užívali si každú chvíľku. Plavčíci ich naučili prostredníctvom rôznych cvičení nebáť sa vody, splývať a základy kraula. Okrem toho sa naučili správať sa v šatni, sprchách a na vodných atrakciách. To ako ich to bavilo môžete vidieť z nasledujúcich fotografií.

             

          • Exkurzia- PO STOPÁCH DEJATEĽOV ORAVY - 8.ročník

          • S neobyčajne pestrými a bohatými udalosťami a životnými osudmi P. O. Hviezdoslava, Martina Kukučína, Tea H. Florina sa oboznámili naši ôsmaci na zaujímavej exkurzii, pričom taktiež navštívili expozíciu Čaplovičovej knižnice.

          • OZNAM

          • Na základe aktuálneho COVID semaforu bude náš okres od pondelka v červenej fáze, z čoho vyplýva povinné nosenie respirátorov v interiéri. Toto nariadenie sa netýka žiakov základných škôl, pre ktorých však naďalej ostáva povinnosť prekrývania horných dýchacích ciest rúškami. Každý žiak je povinný mať so sebou každý deň aj náhradné rúško na výmenu počas dňa.

          • Začiatok šk. roka 2021/2022

          • Milí rodičia a žiaci!

            Pomaly ale isto je tu koniec leta a prázdnin, nový školský rok sa nezadržateľne blíži. Preto nám dovoľte, aby sme Vás stručne informovali o priebehu začiatku školského roka.

            Školský rok 2021/2022 zahájime už tradične slávnostnou svätou omšou o 7:45 hod. v kostole.

            Po svätej omši, v prípade priaznivého počasia, sa zhromaždíme pred školou, v prípade dažďa na hlavnej chodbe.

            Každý žiak je povinný priniesť v prvý deň: prezuvkyrúško a Vyhlásenie o bezpríznakovosti (nájdete ho na hornej lište vpravo pod názvom „VoB - žiak“ a rodič ho za svoje dieťa môže podať aj elektronicky cez Edupage aplikáciu -> Žiadosti/Vyhlásenia -> Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti - Platí od 1.9.2021). Toto tlačivo sa dáva iba raz a potom pri každom dlhšom chýbaní žiaka (dlhšom ako 3 dni).

            Rodičia, ktorí budú sprevádzať prvákov do tried, sú taktiež POVINNÍ priniesť tlačivo Vyhlásenie o bezpríznakovosti návštevníka školy a odovzdať ho triednej učiteľke dieťaťa (nájdete ho na hornej lište vpravo pod názvom VoB - návštevník).

            Od 3.9.2021 (piatok) sa žiaci učia podľa rozvrhu, ktorý im triedne učiteľky nadiktujú vo štvrtok.

          • OZNAM

          • Podľa najnovších informácií z MŠ SR, pre veľký záujem rodičov o testy na dobrovoľné samotestovanie žiakov doma, nebude možné v najbližších dňoch uspokojiť záujem všetkých škôl. Preto, keď budú samotesty znovu dostupné a budú sa distribuovať do škôl, budeme Vás informovať prostredníctvom triednych učiteľov.

          • OZNAM

          • Vážení rodičia, každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane sadu 25 ks Ag testov na dobrovoľné samotestovanie v domácom prostredí. Záujem je potrebné potvrdiť do 25.8.2021 - triedni učitelia vás budú kontaktovať. O vyzdvihnutí testov Vás budeme informovať.  

          • Oznam školskej jedálne

          • Oznamujeme rodičom, ktorí chcú prihlásiť svoje dieťa na stravovanie v školskej jedálni na šk. r. 2021/2022, nech prinesú vypísaný zápisný lístok do 27. 08. 2021 (piatok) do Školskej jedálne.

            Strava pre deti v materskej škole je povinná.

             

            Cenník viď. príloha – Zapisny_listok_na_zverejnenie

          • Dotácie na stravu

          • Dňa 01.08.2021 nadobudnú účinnosť nasledovné právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“):

            Konsolidované znenie zákona o dotáciách v znení účinnom od 01.08.2021 je zverejnené v zbierke zákonov SR: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2010/544/

            Vyššie uvedené právne úpravy od nového školského roku 2021/2022 prinášajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie. Novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytnúť dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus. V nadväznosti na uvedené dochádza k zmene okruhu oprávnených detí a dotácia sa poskytuje:
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a v  MŠ alebo v ZŠ je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (ďalej len „dieťa v HN“) alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „dieťa v ŽM“)
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu* (ďalej len „deti bez daňového bonusu), táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením.

            K poskytnutiu dotácií na stravu je nevyhnutné predložiť:  

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,
            • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa. Cestne_vyhlasenie_strava_od_1.9.2021.pdf

            * § 52zzj ods. 2 písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (s účinnosťou od 01.01.2022 – odkaz na ustanovenie § 33 ods. 1 písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov)


            Potvrdenia a čestné prehlásenie je potrebné priniesť na obecný úrad najneskôr do 6.8.2021

          • Jazyková súťaž

          • Jazykovú súťaž ABC v predmete ANJ organizovalo CVČ Námestovo. Naši žiaci sa do nej radi zapojili aj tento rok. V predmete ANJ je súťaž rozdelená na variant A (poézia, esej) a variant B (tvorba projektov). Žiaci sa umiestnili na viacerých miestach. Za ich snahu a krásne práce boli ocenení diplomami a bohatými cenami.

             

            Výsledky jazykovej súťaže ABC (11. ročník) v predmete ANJ:

            Variant A  (poézia, esej)

            Kategória: Poézia 5.-6.roč.

            1.miesto

            Marek Kapičák (5.B)

            My Grandpa

            2.miesto

            Matej Serdel (5.A)

            My Grandma

             

            Kategória: Poézia 7.-9.roč.

            3.miesto

            Kristína Jozefjaková (7.B)

            Home, Corona, Online

             

            Kategória: Esej 7.-9.roč.

            2. miesto

            Ema Babečková (8.A)

            Our Beautiful Village Mutne

             

            Variant B  (tvorba projektov)

            Kategória: Jednotlivci 1.-4.roč.

            1. miesto

            Adela Sekulová (3.A)

            Animals

            3. miesto

            Eva Straková (3.B)

            My Family

             

            Kategória: Skupiny 1.-4.roč.

            1. miesto

            Eva Straková

            Karolína Tomašáková Alica Vraňáková (3.B)

            Jungle Animals

            2. miesto

            Matúš Tisoň

            Simona Tisoňová (4.A)

            Seasons

            3. miesto

            Tamara Hušľová

            Nela maruščáková

            Simona Mullerová (3.B)

            Carnival Clothes

             

            Kategória: Jednotlivci 5.-6.roč.

            2. miesto

            Estera Babečková (5.A)

            Africa

            3. miesto

            Beáta Blažeňáková (5.A)

            Dolphins and Sharks

             

            Kategória: Skupiny 5.-6.roč.

            1. miesto

            František Blažeňák

            Lucia Brandysová

            Petronela Jurčáková

            Lucia Maláková

            Magdaléna Olašáková (6.A)

            Madagaskar

            2. miesto

            Rozália Bugajová

            Karolína Holubjaková

            Alžbeta Jozefiaková(6.B)

            The Legend of the Orava Castle

            3. miesto

            Eva Jurčáková

            Kiara Kosmeľová (5.A)

            Sea Animals

             

            Detský literárny Majáčik

             

            V rámci literárnej súťaže Detský literárny Majáčik, ktorú tiež organizovalo CVČ Námestovo, sme súťažili v kategórii miestna povesť.

             

            Výsledky :

            Kategória II. - 5. - 9. roč.

            3. miesto

            Viktória Forgáčová (5.A)

            O smutnej Hanke

             

          • Futbalový turnaj v Oravskej Jasenici - 24.6.2021

          • Vo štvrtok 24. júna sa žiaci našej školy zúčastnili jedinej športovej akcie v tomto školskom roku a to futbalového turnaja v Oravskej Jasenici. 24 žiakov v dvoch kategóriách (prvý stupeň a mladší žiaci) si zmeralo sily s Lokcou, Krušetnicou aj domácimi Jaseničanmi. Chlapci v náročnom horúcom počasí podali skvelé výkony, svojim súperom nedali žiadnu šancu a v oboch kategóriách vyhrali prvé miesto. Gratulujeme!