• OZNAM - Mlieko do škôl

          • Oznamujeme všetkým rodičom žiakov ZŠ a MŠ, že dňa 13.12. 2022 (utorok) sa uskutoční výdaj mlieka z projektu "Mlieko do škôl" v čase 12:00 - 15:00 pred vchodom do športovej haly (oproti školskej jedálni).

            Na mlieko má nárok každý žiak bez ohľadu na dochádzku.

            Dôrazne Vás prosíme o prevzatie v stanovenom termíne!

            Ďakujeme za porozumenie!

            S pozdravom vedúca ŠJ.

          • Sv. Mikuláš – 6.12.2022

          • Šiesteho decembra neobišiel ani nás.

            Kto?

            No predsa svätý Mikuláš!

            Rozžiarené očká detí, balíčky, program, a samozrejme, svätý Mikuláš so svojím sprievodom. To všetko sme mohli vidieť 6.12. v našej slávnostne vyzdobenej športovej hale. Za sladké balíčky pre naše deti ďakujeme pani riaditeľke -  Janke Murínovej a vedúcej školskej jedálne – pani Márii Pňačekovej.

             

          • Ako vychovávať vnímavých žiakov a rodičov

          • Žiaci 4.A triedy sa s triednou pani učiteľkou zapojili do mesačného vzdelávacieho bloku, ktorý bol súčasťou projektu Komenského inštitútu – „Učitelia v akcii“. Lektorkou bola Janette Mazionová Motlová - riaditeľka Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, ktorá pomáha rozvíjať vnímavosť. Tvrdí, že nevšímavosť ovplyvňuje životy tých, ktorí sú prehliadaní, neviditeľní či nechcení, preto len počúvaním a vnímaním môžeme niečo zmeniť.

            Úlohou bolo zapojiť žiakov do aktivít počas vyučovania, aby čo najviac rozprávali a rozoberali emócie, vzťahy, boli úprimní a otvorení. Hlavnou témou aktivity sa stala rozprávka Pipi Dlhá Pančucha.

            Projekt sa začal na Dni knižníc, kde sa p. uč. prezliekla za Pipi a vymenovala pár vlastností, ktoré majú s hlavnou hrdinkou príbehu spoločné. Každé dieťa si malo premyslieť rozprávkovú bytosť, ktorá ich najviac vystihuje a vysvetliť prečo. Neskôr sa rozoberali kladné aj negatívne vlastnosti. Potom žiaci pracovali v skupinách, kde sa museli spoločne dohodnúť, spolupracovať a porozprávať sa, ako sa cítili.

            Vyučovaním sme sa prispôsobili žiakom v tom, čo ich baví. Vytvorili pojmovú mapu, kde písali nápady, v akých predmetoch a akým spôsobom by Pipi mohli pomôcť alebo ju niečo naučiť.

            Počas ďalších dní žiaci napr. na SJL vytvárali pre Pipi rôzne hry a pomôcky, aby sa jej ľahko učili vybrané slová, rodičia mali povedať deťom, za čo sú na nich pyšní,  na MAT vytvárali truhlice a počítali peniaze. Rozprávali sa o tom, aký pocit v nich vyvoláva, keď sa s niekým o niečo podelia. Na RGV - Sviatok všetkých svätých sa  rozoberala téma straty blízkej osoby, lebo Pipi žije vo Vilôčke bez rodičov. Navštívili sme cintorín, kde sme hľadali staré hroby, pri ktorých sa žiaci pomodlili a zapálili sviečku.

            Projekt sa ukončil aktivitou Šikanovanie, kde sa vyhľadávala a rozoberala táto téma v rozprávkových knihách. Žiakom sa všetky aktivity s Pipi páčili a veríme, že okrem nových vedomostí sa naučili svoje okolie viac vnímať a súčasne mali všetky deti pocit úspechu.

          • Krajské kolo v šachu - Krajské kolo

          • V piatok 02.12.2022 sa dvaja žiaci našej školy, bratia Lukáš a Dávid Kluskovci, zúčastnili krajského kola v šachu v kategórii žiaci ZŠ, ktoré sa konalo v Centre voľného času v Liptovskom Mikuláši. V silnej konkurencii, spomedzi pätnástich žiakov, sa Dávid umiestnil na 6. mieste a jeho starší brat Lukáš na 3. mieste, čo mu zaistilo postup na celoslovenské kolo. Obom chlapcom blahoželáme a držíme palce pri ďalších šachových partiách.

          • Metodický deň ANJ - 01.12.2022

          • Dňa 01.12.2022 sa na našej škole uskutočnil metodický deň pre učiteľov anglického
            jazyka 5. – 9. ročníka základných škôl, ktoré sú v pôsobností Školského úradu
            v Zákamennom. Metodického dňa sa zúčastnilo 13 učiteliek angličtiny.
            Podujatie lektorovali Ing. Gréta Korpádiová, Macmillan Education SR, ELT
            Consultant a Mgr. Katarína Planetová, Macmillan Education SR, ELT Consultant.
            Nosnou témou boli metódy a formy, ktoré robia hodiny angličtiny viac zážitkové,
            príťažlivejšie a zaujímavejšie.

          • Florbal dievčatá- okres - 1.12.2022

          • Dievčatá dokonale napodobnili chlapcov a suverénnym spôsobom zvíťazili v okresnom kole vo florbale dievčat. Nenašli premožiteľa v žiadnom zápase a dokonca neinkasovali ani gól. Exceloval prvý útok, ktorý sa postaral takmer o všetky góly. Bol dominantný na lopte a kombinačne sa im nikto nevyrovnal. Ďalšie útoky sa pridali k taktickému výkonu, kde mali za úlohu neinkasovať a brániť. Musím pochváliť všetky hráčky, lebo dnes to bol kolektívny výkon. Skrátka dnes to nemalo chybu.

          • Posvätenie adventného venca - 24.11.2022

          • Neodmysliteľným symbolom predvianočného obdobia je adventný veniec. Prvá svieca, ktorá v sebe nesie Nádej, sa rozhorela aj na našom adventnom venci vo vestibule školy. Každoročnou tradíciou býva požehnanie tohto venca našim pánom farárom Richardom Juríkom za prítomnosti učiteľov a žiakov.Veniec je od nepamäti symbolom víťazstva a kráľovskej dôstojnosti. Požehnanie adventného venca je znamením nádeje a oslavy toho, ktorý prichádza. Advent = Príchod. Kruh venca, ktorý nemá začiatok ani koniec, symbolizuje večnosť Boha, nesmrteľnosť duše a získaný večný život v Kristovi. Štyri adventné sviece označujú počet adventných nedelí, pričom pribúdanie svetla znázorňuje blížiaci sa príchod Pána Ježiša Krista, ktorý je svetlom tohto sveta. Zeleň nám má pripomínať nepominuteľnosť života, ktorý nám Boh daroval vtelením svojho Syna.Želajme si, nech pribúdajúce svetlo adventných sviečok zapáli svetlo aj v našich srdciach, aby sme si venovali navzájom viac lásky a porozumenia.

          • Florbal chlapci - okres - 21.11.2022

          • Chalani bravúrne zvládli majstrovstvá okresu. V úvode porazili Krušetnicu 4:0. Nasledovali dve remízy s dvoma Námestovskými školami a je z toho postup na kvalifikáciu na kraj. Šimon v bráne inkasoval iba raz, obrana mu výdatne pomáhala v blokovaní striel. O všetky góly sa postarala légia skazy z 1 útoku. Nedal sa zahanbiť ani mladý druhý útok, ktorý si vytváral šance a ani raz neinkasoval.

             ​​​​​​​

          • ĎAKUJEME - Mútňanské rybky!

          • Dnes ste mali možnosť sledovať na RTVS 1, ako sa darilo nášmu tímu a zástupcom z našej školy - z radov žiakov a učiteľov, vo vedomostnej súťaži NAJ škola. I keď nepostúpili do ďalšieho kola, počas súťaže si viedli veľmi dobre a konečný výsledok bol veľmi tesný. Sme na nich veľmi hrdí a pyšní, ako vzorne reprezentovali našu školu!

             

            ĎAKUJEME Mútňanské rybky!

             

            Vedenie školy

          • OZNAM - Naj škola

          • Dnes o 9:20 hod. stanica RTVS1 odvysiela časť vedomostnej súťaže NAJ ŠKOLA, ktorej sa zúčastnil tím Mútňanské rybky z našej základnej školy.

             

          • Vianočné trhy

          • ZŠ s MŠ Mútne v spolupráci s obcou Mútne organizuje Vianočné trhy, ktoré sa budú konať  v nedeľu 18.12.2022 na ihrisku pred budovou školy. Okrem rôznych stánkov Vás čaká občerstvenie, punč a vystúpenie žiakov zo ZŠ, ZUŠ I. Kolčáka, Helizuš a FS Mútňanky. Tešíme sa na Vás!

          • iBobor  

          •  

            Aj tento rok sa žiaci našej školy zúčastnili celoslovenskej informatickej súťaže iBobor.

            V pondelok 7.novembra  súťažilo 22 385 Kadetov  (žiakov 8. a 9.ročníka). Z našej školy v tejto kategórii súťažilo 69 žiakov, z ktorých boli najúspešnejší: M. Kšenzulák, S. Iglarčíková, M.Kapičák, L. Babečková, A. Šurin, M.Kudla, E. Vaterková,  V. Bjaloňová, N. Maláková, A. Kubala, M. Murín, N. Jurčáková, R. Bugajová, E. Romaňáková.

            V utorok 8.novembra súťažilo 24 566 v kategórii Drobec (2. a 3. ročník). Z našej školy súťažilo 91 žiakov. Tu k tým najúspešnejším patria: S. Iglarčíková, F. Forgáč, T. Holubjak, J. Podstrelený, N. Michalčíková, M. Kubaľa, J. Jozefiak, D. Bugaj , K. Kšenzuláková

            V stredu 9.novembra súťažilo 27 676 Benjamínov (žiakov 6. a 7. ročníka). Z našej školy súťažilo 76  žiakov. Tu k tým najúspešnejším patria: M. Bielák, S. Triebel, S. Sekula, L. Kluska, M. Serdel

            V piatok 11.novembra súťažilo 32369 Bobríkov (žiaci 4. a 5. ročníka). Z našej školy súťažilo 75 žiakov. Tu k tým najúspešnejším patria: V. Skorková, D. Kluska, N. Vojtasová, R. Bulák, S. Varchol, S. Vraňáková, K. Janečková, E. Straková, S. Müllerová, M. Briššová

            Všetkým zúčastneným úspešným riešiteľom gratulujeme, lebo súťažiacich bolo nemálo.

             

          • Metodický deň MAT - 11.11.2022

          • Dňa 11.11.2022 sa na pôde našej základnej školy uskutočnil 1. metodický deň pre učiteľov matematiky ZŠ v okrese Námestovo. Stretnutia sa zúčastnilo 19 zástupcov škôl a 6 lektorov z neziskovej organizácie P- MAT, ktorí učiteľom, aj žiakom pripravili workshop matematických aktivít. Na záver si všetci zúčastnení súťažne zmerali sily v riešení matematicko-logických úloh v limitovanom čase.

          • Florbalový turnaj - 11.11.2022

          • Naši florbalisti po skvelom výkone nenašli premožiteľa a zdolali všetkých štyroch súperov. Pozoruhodný výkon brankára Šimona len s jedným inkasovaným gólom.

            Skvelá prvá päťka, ktorá kombinovala na ligovej úrovni. K nim skvele zapadol mladý druhý útok zložený z piatakov. Chalani sú perspektívou do budúcnosti a závideli nám ich aj súperi z NO.

            Tešíme sa na okres.

             Ďakujeme za skvelú kulisu / povzbudzovanie – diváci boli šiestym hráčom / a organizáciu / časomiera, stolík, hudba /.

          • Medzinárodný deň školských knižníc - 24. 10. 2022

          • Tento deň bol pre nás iným ako býva. Namiesto učebníc a pracovných zošitov, sme si vzali do ruky knižku a vlastnú fantáziu.
            Ako podtému sme si zvolili „Kniha zlato knižnice“.
            Deň sme začali stretnutím s pani Hewovou a Tisoňovou, ktoré sme si pozvali z dediny a v knižnici žiakom prvého až piateho ročníka porozprávali o svojom detstve, ako to bolo kedysi bez elektriny, televízie a mobilov. Ako museli doma pracovať a pomáhať rodičom. Kde a kedy sa stretávali so svojimi kamarátmi, ako trávili svoj voľný čas a aké huncútstva občas vyparatili. Najviac deti zaujalo rozprávanie o tom, ako sa kedysi učilo, že dochádzali do školy peši v lete, či v zime. Porozprávali im aj o tom, aké bolo ťažké dostať sa ku knihám, a poukázali na to, že knihy sú pre nich lepším spoločníkom ako mobily. Sú pre nich studnicou vedomostí, a preto si ich majú vážiť, lebo práve z kníh sa veľa dozvedia. Žiakom zdôraznili aj to, aby si vážili školské pomôcky, pretože to nie je samozrejmosť, mať také krásne vybavenie a priestory ako majú deti dnes v školách. Poukázali aj na knižnicu aká je krásna a zaplnená rôznymi knihami, ktoré si žiaci môžu zapožičať a čítať doma alebo v knižnici. Deťom sa rozprávanie veľmi páčilo, kládli paniam rôzne otázky, čím prejavovali záujem o ich skúsenosti.

            Žiaci šiesteho a deviateho ročníka sa vybrali cestou „Ako vznikla kniha“. Naše pozvanie prijal p. PhDr. Peter Brezina, spisovateľ a historik, ktorý vlastní kníhviazačstvo v Skalici. Je autorom knihy 350 rokov kníhtlače v Skalici. Komunikácia prebiehala online z priestoru našej fyzikálnej učebni, pretože bola dostatočne veľká na požadovaný počet žiakov.  Dozvedeli sme sa ako taká kniha vlastne vzniká. Aké materiály sa používali v minulosti, aké formy viazania a tlače sa používali a používajú v súčasnosti. Rozprával veľmi pútavo, ukázal nám aj rôzne druhy väzby kníh, ktoré príležitostne vyrobili vo svojom  podniku. Jednou z nich bol aj Trestný zákon, väzba imitovala kamenné múry a úvodná strana bola za mrežami. Na záver žiaci kládli rôzne otázky a poďakovali formou ľudovej piesne. A práve toto  „stretnutie“ inšpirovalo žiakov 6. B ku tvorbe vlastnej knihy.
            Žiaci 6. B recykláciou vyrobili vlastný papier, ktorý použili na hárky a jeho obal. Knihu  zviazali tzv. kopskou väzbou s použitím šidla, ihly a nite. Do hotovej zviazanej knihy sa pokúsili písať husacím brkom.
             

          • Exkurzia – 8.ročník

          • Dňa 20. 10. 2022 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili na exkurzii v Priehradnom múre na Oravskej priehrade.

            Priehrada vznikla predovšetkým na ochranu pred povodňami, ktoré sa na sútoku Bielej a Čiernej Oravy vyskytovali od nepamäti.

            Náš sprievodca nás zaviedol priamo do útrob priehradného múru.  Viditeľná časť priehradného múru je 30 metrov vysoká, no pod zemou sa ukrýva ďalších 20 metrov. Okrem množstva schodov a chodieb, sme na samom spodku videli vyvierať zo samotného dna pod múrom prameň minerálnej vody „vajcovky“.

            Nakoniec sme navštívili aj čističku odpadových vôd v Námestove.

          • Technika - 8.ročník

          • Žiaci VIII.A triedy sa na hodinách techniky venovali téme recyklácie tetrapakov, rôznych nepotrebných obalov z nápojov či kartónových krabíc. Výsledkom ich usilovnej tvorivej činnosti boli nádherné stavby z týchto materiálov. Veď posúďte sami.

          • Projekt Krokus / Šafrán

          • Naša škola sa zapojila do vzdelávacieho projektu Krokus - Šafrán, ktorý každoročne realizuje Múzeum židovskej kultúry na Slovensku v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI). Jeho cieľom je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré sa stali obeťami holokaustu. Na počesť ich pamiatky žiaci 7. A triedy vysadili v areáli školy cibuľky žltých krokusov - šafránov , ktoré by mali rozkvitnúť približne v období Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu - 27. januára (u nás rozkvitnú neskôr).

            Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli (nielen) deti nútené počas obdobia nacistických perzekúcií nosiť. Hlavným cieľom projektu je upozorniť na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe rasovej či náboženskej príslušnosti, a tým prispieť k prevencii xenofóbie, rasizmu a antisemitizmu.